Sóweczka

Pygmy Owl | Glaucidium passerinum

To prawdziwy liliput w świecie sów. Zaledwie trochę większa od wróbla! Ale ta najmniejsza europejska sowa swoje niedostateczne rozmiary z nawiązką kompensuje determinacją i zuchwałością. Wiedzą o tym wszystkie małe ptaki – a nawet te, które są od niej większe!

Chociaż Sóweczka, jak większość sów z upodobaniem zajada się gryzoniami – przeważnie zresztą od niej cięższymi(!) – to stosunkowo często w jej menu pojawiają się też ptaki. Szczególnie późną wiosną i latem, gdy dookoła pełno niedoświadczonych i nieporadnych, ledwo opierzonych młokosów.

Najbardziej aktywna o zmierzchu – często poluje za dnia. Nie ma wyjścia, jeśli zasmakowała w drobnych ptakach. To pewnie też tłumaczy dlaczego lot Sóweczki nie jest zupełnie bezgłośny, tak jak u wielu sów.

Gniazda zakłada w dziuplach – głównie po dzięciołach. W Europie najchętniej zasiedla stare, świerkowe bory – i poza wyjątkami, takimi jak np. Puszcza Białowieska, spotykana jest praktycznie tylko w łańcuchach Alp i Karpat. Ponadto zamieszkuje całą tajgę od Skandynawii po Sachalin. Z wyjątkiem północnych krańców swojego zasięgu oraz wyjątkowo srogich zim, temperamentna Sóweczka jest zwykle osiadła i, jak na każdą szanującą się sowę przystało, będzie zawzięcie bronić swojego terytorium. Nawet młode (zwykle 4-7), przeganiane są już po około dwóch miesiącach od wyklucia.

Polską populację tych małych sówek z wielkimi ambicjami szacuje się na 1000-1500 par lęgowych.